Haptonomie


Haptonomie gaat over voelen, aanraken, verbinden en contact. Haptonomie komt van het Griekse woord hapsis (tast, gevoel) en nomos (regels, wet). F. Veldman wordt beschouwd als de grondlegger van de leer. In de menselijke ontwikkeling ervaar je van jongs af aan wat goed voelt en wat onprettig voelt. De haptonomie zoekt naar authenticiteit, om te worden wie je bent, en voor het in contact zijn met onszelf en ons gevoel.

Haptotherapie is een therapievorm gebaseerd op de uitgangspunten van de haptonomie, waarin de therapeut probeert te helpen om het contact met jezelf te ervaren en om te leren luisteren naar wat het lichaam te vertellen heeft. Om een betere balans te vinden tussen voelen, denken en doen. Hierdoor kunnen we keuzes maken waar we gelukkiger van worden.

Werkwijze


Je brengt als cliënt een hulpvraag in. Tijdens de intake bespreken we je vraag en kijken we naar wat je wilt ontwikkelen. Als we dat helder hebben, gaan we met de therapie aan de slag. Dat doen we door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking.

Voor haptotherapie kun je doorverwezen worden door je huisarts, psycholoog, maatschappelijk werker of arbo-arts. Je kunt ook op eigen initiatief een afspraak maken. Tijdens de eerste bijeenkomst, de intake, bekijken we samen wat je hulpvraag is en of haptotherapie een goede keus voor je is. Een consult duurt ongeveer 60 minuten.

Relatietherapie


Naast individuele begeleiding geef ik ook haptonomische relatiebegeleiding.

Relaties zijn een belangrijk onderdeel in ons leven. Soms wil je een relatie verder ontwikkelen en verdiepen, en soms loopt je relatie vast en wil je er beweging in krijgen. En wil je wel verder met elkaar? Of juist niet?

Samen kunnen we kijken welke soms vastgeroeste patronen elke keer weer terug lijken te komen en hoe je hier verandering in kan brengen. Dit doen we op haptonomische basis. Uiteraard zullen wij met elkaar praten, maar wij zullen ons direct focussen op het gevoel. Verder zullen we passende oefeningen doen.

Relatiebegeleiding is mogelijk voor partners, maar ook in andersoortige relaties. Denk bijvoorbeeld aan een werkrelaties of een relatie binnen de familie.

Thema’s waarbij het kan gaan:

  • Het erkennen, herkennen en delen van je gevoelens
  • Grenzen voelen en stellen
  • Angst (om de ander te verliezen)
  • Intimiteit, nabijheid, seksualiteit
  • Afhankelijkheid
  • Wederzijds vertrouwen